PORTAKAL VE TAHİNLİ SUSAM MANTOLU KEK

Untitled




Şekersiz glutensiz vs derken bu tarifi unutmak istemem :)

Tahin bizim evde bir klişe. Sofrada muhakkak bulunur. Memleket mevzuları sağolsun market reyonlarında ki beyaz tahin değil kavrulmuş susamdan yapılan tahin çocukluğumdan beridir evimizde.

Haliyle keke,kurabiyeye ve ben tarafından yoğurda salataya katılmakta. Amaç yine kek yapmaktı lakin mantosuydu tahinin ağırlığını kırsın diye eklenen portakalıydı derken kek biraz evrim geçirdi. Tarifi aldığım yerden dahi koptu gitti.

Lakin tüm bunlar ve yağ oranları gözünüzü korkutmasın hafif nemli ama pamuk gibi bir kek oldu çıktı. Sanırım üç dört defa yapıldı tattırıldı.

Birde unutmadan bana kızdığınız o cup ölçüleri yerine normal ölçülerle yazdım, malzemeleriniz ziyan olmasın diye çevirilerde cup ölçüleri kullanmama rağmen bazen yanlış anlaşılabiliyoruz :)





Untitled



PORTAKAL VE TAHİNLİ SUSAM MANTOLU KEK



200 ml tahin (1su bardağı)

3 yumurta

200 ml sıvı yağ (1 su bardağı)

300 ml portakal suyu (1 + 1/2 su bardağı)

340 gr şeker (2 su bardağı)

2 portakalın rendelenmiş kabuğu

10 gr kabartma tozu(1paket)

275 gr un (2+ 1/2 su bardağı)

Dış yüzeyi için ekstra tahin ve susam





Şeker ve portakal kabuğunu karıştırın bir kenarda 10 dakika kadar bekletin. Ardından önce yumurtaları ekleyip şeker eriyene kadar çırpın.

Sırasıyla tahin, yağ, portakal suyunu ekleyip çırpmaya devam edin,en son un ve kabartma tozunu ekleyin.

Bundt kek kalıbı veya ortası delik herhangi bir kek kalıbınızı önce tahinle yağlayın ardından bolca susam serpip her tarafının susam olmasını sağlayın. 

Harcı yavaşça kalıba döktükten sonra ön ısıtmalı 170 derece fırında 50-60 dakika pişirin. 40 dakika sonrasında kontrollü olun.

Serviste tahin ve portakal dilimleri tavsiyemdir :)




Untitled





Sevgilerimle...

Gökçe :)