TAHİN PEKMEZ DESENLİ KEK

Başlık gayet sade çünkü konumuz akşam çayına kek. Çünkü kekin piştiği ev, ev gibi ev. Her zaman böyle.

Ve benim bazen keyf olsun diye , bazen  kafamı dağıtmak için ve bazen de sırf isteniyor diye girdiğim mutfaktan üç farklı tarif yazacağım bugün.

Her birinin dokusu farklı..




Untitled



Genelde evlerde bulunan tahin-pekmez karışımının ( ki ben ikisini de ayrı yiyenlerdenim) kek üzerine desen verilip oluşturulduğu, doku olarak klasik keklerinize benzeyen ama tahin-pekmezli kısımlarının daha çabuk bitti o kek bu kek :)

Tahin  için özel bir not düşeyim : Piyasada satılan beyaz tahin kavrulmamış susamdan elde edilir ve benim yiyebildiğim bir şey değildir. Çünkü damak tadımız en baştan beridir Konya - Bozkır'ın kavrulmuş susamından elde edilen tahinine alışkın ki yediğiniz de sizde ona müptela olacaksınız. Ben tahin içeren bütün tariflerde onu kullanıyorum. Nerden alınır nasıl alınır sorularınız için şu firmayı önerebilirim.


TAHİN PEKMEZ DESENLİ KEK

Tarif WDT

4 yumurta

1+1/2 cup şeker

3/4 cup sıvı yağ

2 cup un

2 tsp kabartma tozu

3 tbsp pekmez

3 tbsp tahin


Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpın ardından sırasıyla sıvı yağ, un ve kabartma tozunu ekleyin Pekmezle tahini bir kasede karıştırıp macun kıvamına getirin.

Harcınızı hazırladığınız 20-23 cmlik bir kalıba paylaşın ve bir yemek kaşığı ile hazırladığınız macundan kekin belirli yerlerine döküp bir bıçak ile dalgalar çizin. Ön ısıtmalı 180 derecede 20-25 dakika pişirin.




Untitled




Ve meşhur zebra kek. Piyasalara onu süren Feride idi  :) O zamanlar enfes tarifleri olan bir blog iken bugün büyüyüp kitap çıkaran bir site oldu. Feride Azerbeycanlı, kardeşimiz bir nevi. Ben her yapışımda iyi ki dediğim nemli dokusu olan bu kekin tarifini Feride'den aldım. Her defasında aynı sonuç için oldukça ideal.



ZEBRA KEK

Tarif Feride

4 yumurta

1 cup şeker

1 cup sıvı yağ

1 cup süt

2 cup un

3 tsp kabartma tozu

2 tbsp kakao


Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpın. Ardından yağ, süt, un ve kabartma tozunu sırasıyla ekleyip homojenize bir karışım elde edin. Karışımı iki ayrı kaba bölün ve birine kakaoyu ekleyip çırpın.

Bu aşamada kaşıkla dökmek zor geldiği için iki tane aynı boy kepçe ile (3-4 yemek kaşığı alan bir kepçe kastım) harcı kalıba aktarıyorum.

23 cmlik kalıbınıza önce sade harcınızdan tam merkezine bir kepçe döküp ardından hızlıca yine tam merkezine kakaolu harçtan bir kepçe dökerek harcı tamamlayın. Feride bunu çok güzel resimlemiş tam olarak burada! İçten içe yayılan haleli bir görüntüsü olması gerek. Ön ısıtmalı 180 derece fırında 30-40 dakika pişirin.



Untitled




İki renkli bundt kalıpta bir kek. Diğerlerinden biraz daha ağır. Tereyağlı cevizli çikolatalı. Özel misafirle geçecek olan akşam çayına ideal. Açıkçası dokusu oldukça nemli,ceviz çikolata tadı dengede. Üzerine hafif pudra şekeri ile masada gayet güzel kokular sergiler cinsten.


KAHVE VE CEVİZLİ İKİ RENKLİ BUNDT KEK

Tarif Baking

2+1/4 cup un

1/2 cup toz ceviz

1 tsp kabartma tozu

1 tsp tuz

90 gr bitter çikolata iri kıyılmış

250 gr tereyağ oda ısısında

1/4 cup kahve (sıcak veya soğuk)

1 tsp toz kahve

1+1/4 cup şeker

4  large yumurta

1 cup süt



Bir kaba kuru malzemeleri un, tuz, kabartma tozu ve toz cevizi eleyin.  Benmari için bir kaba 50 gr tereyağ, çikolata,kahve ve toz kahveyi ekleyin. Karışım tamamen eridiğinde tezgaha alın.

Çırpma kabınıza tereyağ ve şekeri alın ve 3 dakika çırpın ardından sırasıyla yumurtaları ekleyin. Kuru malzemeleri bir süt bir kuru malzemeler sırasıyla bu karışıma ekleyin. Homojenize olduğunda bu harcı iki ayrı kaba bölüştürün. Birine çikolatalı karışımı ekleyip çırpın.

Bundt kek kalıbınızı hazırladıktan sonra harçlarınızı gelişigüzel dalgalı şekilde yayın. Ön ısıtmalı 180 derece fırında 60-70 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan 10 dakika sonra kalıptan çıkarıp oda ısısında soğumasını bekleyin.


Yarın daha güzel olsun! :)

Sevgilerimle..

gokche!