KIYMALI BİBERLİ BÖREK..

Gözlerim yarı kapalı yarı açık yazıyorum..Bu hafta bu hastalığı atlatırsam haftaya şirin bir alışveriş faslı beni bekliyor..Ben yeni yıl alışverişine çıkanlardan değilim sadece şirin süprizler için bir vesile oluşturmaya çalıştım kendime..Hicri yılbaşıyla yeni yılı birleştirmek bu hasta kafamın son ürünü..Düşününce çok hoşuma gitti..


one bite



Etle arası iyi olan biri değilimdir..Küçükbaşların kokusu dolayısıyla pek yiyemem..Büyükbaşlarıda arada sırada..Belki dana etiyle karıştırılsa olabilir..

Börekte ise biberli-sebzeli tercihim..Bu böreğin blogda arzı endam etmesi için yeterli sebep :)

Biz bu sefer yufkacımızda bulamadığımız yufkalar yüzünden bir Halk Ekmek şubesinden yufka alıp denedik..Halk Ekmek'in yufkası yufkacılara göre daha kalın bir yufka olunca harçta ki sıvı miktarını arttırıp durumun üstesinden geldik..




meat with vegetables



Kıyma konusunda annemin önerisini söylüyorum : Dana eti ve kuzu etini karışık yaptırın..
 

BİBERLİ KIYMALI BÖREK


Tarif Annemden :)

750 gr yufka (Eğer civar yufkacılarda Halk Ekmek'e göre ince yufka varsa 6 adet yufka kullanın)

1 iri yumurta

1 su bardağı yoğurt 

1 su bardağı süt

1/2 su bardağı su

400 gr kıyma

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 orta boy kuru soğan

3/4 su bardağı sıvı yağ

2 orta boy yeşil biber

1 iri kırmızı biber

1/2 su bardağı ince kıyılmış maydanoz 

Karabiber,Tuz

Üzerine haşhaş,susam veya çörek otu


Sıvı yağı ve soğanı pembeleşene kadar kavurun üzerine çekirdeklerinden ayırıp ince ince doğradığınız biberleriBiberler diriliklerini kaybettiklerinde elinizle biraz parçalayarak kıymayı ekleyin ve sürekli karıştırarak pişirin..En son maydanoz,tuz ve karabiberi atıp soğuması için bir kenara alın.. ekleyin..

Yuvarlak formda yaklasık baklava tepsisi boyutlarında bir tepsiye birkaç tatlı kaşığı yağ döküp tepsinin dibini
yağlayın.. 




meat borek_collage




Harç için,yumurta,su,süt,yoğurt,sıvı yağı iyice çırpın..Kıymalı içinizin tuz ayarına göre harcınıza tuz ekleyebilirsiniz..

Yufkanızdan bir tanesini tepsiden dışarı sarkacak şekilde tepsiye yerleştirin..Tepsiye yerleştirdiğiniz yufkanın üzerine bir tane yufkayı elinizle 8-10 parçaya bölün tepsinin içine dağıtın..Yumurtalı harcınızdan yemek kaşığı yardımıyla 6-8  kaşık dökün..

Ardından bir yufkayıda yine elinizle bölüp dağıtın,yumurtalı harçtan ekleyin..Kıymalı harcınızı bu aşamada tepsiye dağıtın (foto 1.)..Tekrar kalan yufkaları adet adet parçalayıp tepsiye dağıtın ve harçtan dökün..(foto2.)

En son yufkayı da tepsiye dağıtıp tepsinin dışına sarkan yufkaları bohça gibi içe doğru kapatın..(foto.3)Bu aşamada daha kola harcı  emmesi ve piştikten sonra kesilmesi aması için keskin bir bıçak ile kare dilimler kesin..En son kalan harcı üzerine heryerine gelecek şekilde dağıtın..Üzerine haşhaş serpip 180 derece ön ısıtmalı fırında üzeri ve altı kahverengileşe kadar pişirin..


Havalar buz gibi tamda sıcak çikolata zamanı..Belki bir dilim çikolatalı kekle John Scharffenberger'in iki tarifini size ikram ederim..Kimbilir..


Sevgilerimle..


gokche!