5. GÜN : KIRMIZI MEVYE VARSA YAZ TAMAMDIR..



Yaz demek kırmızı meyve demek benim için..Vişne,çilek,frambuaz,böğürtlen ve uyuşukluğu üzerimden atıpta alamadığım yaban mersini ve frenk üzümü..Koca bir tabak versinler sonra beni rahatsız etmesinler durumu kısaca  :)

Ama yaza yakışır ve bu meyvelerin tümünü kullanabileceğimiz bir pasta üretmek için kütüphanemi karıştırmak gerekmiş.Dorie Greenspan'ın kitabını kurcalarken Berry Suprise Cake reçetesini bulduğumda ki sevincim bu meyvelerle olan aşkıma denkti..Yapmalımı diye düşümeme gerek kalmadı yapıldı yenildi..

Ailemizin en yaşlı bireyi dedemde "Bu olmuş!" dediğine göre servise hazır hale geldi demektir..





berry suprise cake




Kırmızı meyveye en yakışan şey {gerçi benim için herşeye en yakışan boyutunda}krem peynir/labne..Kremayı krem peynirden oluşturmak ve kek olarak sünger kek kullanmak en isabetli karar olmuş..




berry suprise cake_1





Bu kekin özelliği kekin bir patının içinin oyulup krema ve meyveyle doldurup pasta yapımına o şekilde devam edilmesi.Ama bizde yoğun kremalı pastalar tercih edilmez hele merkezinden fışkıran şekilde kabul göreceğini sanmadığım için bildiğimiz tarzda yaptım ve o şekilde yazdım..



BERRY SUPRİSE CAKE / KIRMIZI MEYVELİ SÜPRİZ PASTA




Kek için :

4 iri yumurta

2/3 cup toz şeker

2/3 cup un

1 tsp vanilya

3/4 tsp kabartma tozu

Bir çimdik tuz

2 tbsp / 30 gr tereyağ erimiş ve soğumuş

Keki ıslatmak için :

1 tbsp ahududu şurubu

1/3 cup su

3 tbsp toz şeker

veya

1/2 cup çilek reçeli


Kreması için:

1 cup soğuk süt kreması

170 gr krem peynir {yörsan white}

3 tbsp pudra şekeri / damak tadınıza göre arttırabilirsiniz

1,5 tsp vanilya ekstrakt

 Meyvesi :

500 gr  frambuaz {süslenecek miktarda bu gramajın içinde}

veya

~ 2 cup kadar vişne ve frambuaz






berry suprise cake_2





Kek için yumurta ve şekeri bir kaba koyun ve benmari usülü çırpmaya başlayın.Bu sayede hem kolay kabaracak hemde şeker eriyecek.Kabınız alt taraftaki kaynar suya değmemeli.Dokunduğunuzda ısısı artana kadar yaklaşık 3 dakika çırpın.Ardından tezgaha alıp vanilyayı ekleyip 5 dakika daha çırpın iyice kabaracaktır.{Bu tarz hazırlanan keklere genoise kek denir.Yumurta ve şekerin sürekli çırpılmasıyla oluşturulur.}

Kuru malzemeleri bir kenarda eleyip bu yumurtalı karışıma bir tereyağ bir kuru karışım olmak üzere birkaç adımda karışıma spatula ile yedirerek ekleyin.En dıştan içe doğru karıştırırsanız hem kabartma özelliğini yitirmez hemde daha kolay karışır.

20 cmlik kalıbınızın dibine yağlı kağıt serip 180 derece ön ısıtmalı fırında  30-33 dakika pişirin.5 dakika dışarıda bekletin ardından kalıptan çıkarıp bir tel ızgaraya ters çevirip tabanda ki yağlı kağıdını çıkarın.İyice soğuduğunda 3 pata ayırın.

Islatmak için su ve şekeri karıştırın ocak üzerinde kabarcıklar çıkarana kadar bekletin ardından tezgaha alıp şurubu ekleyin ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.Çilek reçeli kullanıyorsanız reçelinizin en sıvı kısmını kullanın şayet katıysa biraz kaynar su ekleyip ocakta inceltip soğuyunca kullanın.

Krema için şurada ki gibi soğuk kremayı şeker ile çırpın en son olarak krem peyniri ekleyip tekrar çırpın.Kabınızın ağzına streç film gerin.Buzdolabına kaldırıp soğuması için yaklaşık 45 dakika bekletin.Bu vakit içinde sürülecek kıvama gelecektir.

Islattığınız patların birini koyup kremadan yaklaşık yarım bardak kadar ekleyin meyvelerinizi dizin 2-3 yemek kaşığı kadar kremayı üzerine sürün ve diğer patlarıda bu şekilde ekleyip pastanızı sıvayın.Tekrar buzdolabında servis anına kadar bekletin.Servis esnasında süsleyin.



Yarın ki iki tarifi süpriz ilan ediyorum :) Bu sefer atıştırmalıklardan gideceğiz..



Sevgilerimle..


gokche!